Kitemill flyr høyt med ledende teknologi

Gründer og kiter Olav Aleksander Bu vil høste vindkraft med draker. Ideen til Kitemill fikk han under kiting på Hardangervidda. I fjor kom Kongsbergs sterke teknologimiljø med på laget.

Oppdatert: Les om Kitemills første kunde her

Kort fortalt vil et Kitemill-anlegg bestå av flyvende vinger forankret med vinsjer til bakkestasjoner. Når en kitevinge flyr, trekkes vinsjkabelen ut. Trekkraften omgjøres til elektrisitet i bakkestasjonen. Å trekke vingen tilbake mot bakkestasjonen skal ifølge Kitemill kun kreve to prosent av kraften som produseres i den utgående banen.

Stabil vindkraft til lavere pris
Denne typen vindturbin vil bli en både fleksibel og pålitelig energikilde, sier Kitemill:
- Kitevingen kan fly betydelig høyere enn rekkevidden av bladene på tradisjonelle vindmøller. Dermed kan vingen gjøre seg nytte av de kraftigere og mer stabile vindene i høyere luftlag, forklarer Olav Aleksander Bu.

Sammenliknet med annen vindenergi, skal Kitemills anlegg også gi mer effektiv ressursutnyttelse både i produksjon og drift. Avanserte komposittmaterialer og teknologi fra fly- og romfartsindustrien gjør det nå mulig å bygge lettere vinger med betydelig bedre flyegenskaper. Dermed kan kitevingen håndtere vindens krefter med langt mindre materialer enn en vindmølle med samme kapasitet. Det gjør at den også blir billigere å bygge og installere.

Avansert styringsteknologi fra Kongsberg
Daglig drift av Kitemill-anlegget skal være ubemannet. Det innebærer at kitevingens takeoff, landing og bane må styres med autopilotteknologi. Det er dette kontrollsystemet som teknologimiljøet på Kongsberg har utviklet, og som nå testes i Kitemills turbinprototyp. Neste skritt er å implementere den autonome takeoff- og landingsteknologien og bygge et demonstrasjonsanlegg. Til dette har selskapet sett seg ut et område i Sokndal, ikke langt fra det nåværende testområdet på Lista.

Kitemills teknologi testes med en 5 kW prototyp. Bu sier at de første industrielle kiteturbinene sannsynligvis vil være i hundrekilowattskalaen, men at flere interessenter har vist interesse for kiteturbiner i langt mindre skala også. Han mener imidlertid at det ikke er noe i veien for å oppskalere turbinen til å produsere flere megawatt. Til forskjell fra konkurrenter som Makani Power, har Kitemill nemlig plassert de mest materialintensive delene i bakkestasjonen, som gjør det lettere å oppskalere kapasiteten.

Se artikkel om Kitemill fra Teknisk Ukeblad 12.08.2014

Mer om Kitemill

Mer om Kongsberg Innovasjon

Virkemidler i bruk

Klikk for stort bilde i ny fane