Verdens mest miljøvennlige fra Østensjø

  • Edda Ferd, Østensjø Rederi. Foto: ostensjo.no

Dieselelektrisk framdriftsmaskineri sammen med en batteripakke under pilottesting gjør at Edda Ferd fra Østensjø Rederi gjør krav på tronen blant PSV-fartøyer.

Det Haugesund-baserte rederiet har igangsatt et prosjekt som kalles “MindSET” der forkortelsen står for “Marine Industry Superior Environmental Thinking”, og målet er å utvikle verdens mest miljøvennlige supplyskip.

Resultatet er et nytt dieselelektrisk fremdriftsmaskineri spesielt tilpasset offshorefartøy som seiler mye med redusert effekt på motorene som ofte supplyskipene gjør.

- Prosjektet Mindset hadde to hoveddeler: Variabelt turtall og montering av batteripakker. Støtten gjennom Skattefunn og Innovasjon Norge var av stor betydning for gjennomføringen. Batteripakken som kom til som en tilleggsmodul hadde sannsynligvis ikke blitt gjennomført uten støtten fra Innovasjon Norge, forteller prosjektleder Carl Johan Amundsen.

Installasjon av batteripakken hadde tre klare hovedmål som anses som oppnådd:

  1. Demping av hurtige svingninger i motorturtall (peak shaving) som medfører redusert fuel forbruk, utslipp og motorslitasje

  2. Kraftreserve som forhindrer blackout ved motor feil og som også gir sømløs kraftoverføring ved landtilkobling uten å gå via black out

  3. Forbedret DP operasjon ved at "taket" før konsekvensalarm løftes og man kan operere lengre på færre generator sett som også bidrar til redusert fuelforbruk og utslipp


Om Østensjø Rederi
Østensjø er et Haugesund-basert rederi som eier og opererer et 30-talls skip innen offshore-virksomheten. De har sin hovedtyngde av skip innen fortøyning, slep, eskortetjenester og supply. Østensjø har stort fokus på innovasjon og gjennomført mange utviklingsprosjekter i egen regi.
Les mer om Edda Ferd og Østensjø 

Virkemidler i bruk

Klikk for stort bilde i ny fane