Vellykket test for Havkraft

  • MS Havkraft H-WEC prototype.
Foto: Edgar Kvernevik

Prototypen av bølgekonverteren H-WEC leverte bedre testresultater enn ventet. Nå forberedes neste testperiode.

På tross av til dels krevende og stormfullt vær på Stadlandet i testperioden, produserte MS Havkraft energi i 26 dager i november og desember.
- Det er en lenger startperiode enn vi kunne ha drømt om på forhånd, og er sannsynligvis uoffisiell verdensrekord, sier daglig leder i Havkraft, Geir Arne Solheim.

Prototypen på H-WEC (Havkraft Wave Energy Converter) besto testen med glans. Den ble tatt ut av test fordi en bunnventil i "moderskipet", en tidligere fiskebåt sprang lekk.
- Konverteren fungerte bedre enn ventet, og systemet tok ikke skade av vannlekkasjen. Nå gjør vi noen planlagte oppgraderinger før vi fortsetter testingen om noen uker.

Bekreftelser og nye funn
Testperioden før jul ga også en hyggelig overraskelse.
- Vi fikk bekrefta at prinsippene i patentene i fullskala samsvarer med simuleringer, tanktester, teori og matematikk. Systemet leverer mye energi og leverer mer som flytende objekt enn som fast installasjon. Det var overraskende at effektøkningen var såpass stor, altså at alle turbinene produserer på maks med langt mindre bølger enn først forventa. Dette var svært vanskeleg å simulere, så det ble overlatt til fullskalatestene. Vi skal nå inn i neste testfase for å gjøre de siste verifiseringene og for å lage eit prospekt på eit komplett demoanlegg på 1 - 1.5 MW. Vi trenger en testperiode på et par uker med gode bølger, men ligger trolig ute lenger enn det om mulig. 

Se innslag på Schrødingers katt 22. januar 2015
- Artikkel på Gemini.no
- Artikkel på Sysla.no

Miljøteknologiportalen følger Havkraft tett:
Havkraft bygger prototype 

Virkemidler i bruk

Klikk for stort bilde i ny fane