Rent vann: Teknologi på sitt viktigste

- Verden vet at Norge har verdensledende offshoreteknologi, og viktige deler av denne teknologien kan også bli god vannteknologi.

– Vannbehandling er i ferd med å bli en av verdens største næringer. Verden vet at Norge har verdensledende offshoreteknologi, og viktige deler av denne teknologien kan også bli god vannteknologi, sa administrerende direktør Finn Kr. Aamodt i Innovasjon Norge da han åpnet Vannbransjens innovasjonskonferanse.

Vannbransjens innovasjonskonferanse samler alle aktørene innenfor vann og avløp. De 130 deltakerne som møttes i Oslo 12. mars, representerte teknologibedrifter, konsulentselskaper, vannverk, forskningsinstitusjoner og virkemiddelapparat.

Det var andre år på rad at bransjen kom sammen for å diskutere utfordringer og muligheter i forvaltningen av verdens viktigste naturressurs. Hensikten med konferansen er å stimulere til kontakter og samarbeid som kan bidra til å løse faglige problemstillinger, skape nye og innovative produkter og løsninger, og åpne nye markeder.

– Dere renser, resirkulerer og skaper fornybar energi. Det er ikke bare teknologi på sitt beste. Det er teknologi på sitt viktigste. Dere skal tenke de nye tankene, men virkemiddelapparatet vil bidra til at det blir enklere å realisere de gode ideene, lovte Finn Kr. Aamodt.

Det er ingen tid til å miste. I dag mangler over en milliard mennesker tilgang til rent vann. I Norge tar vi det for gitt at vannet i kjøkkenkrana er rent, billig og pålitelig. Men med ledningsnett bygget for 60 år siden, for andre bomønstre og en annen levestandard, begynner behovene for oppgradering å bli skrikende også her. Norsk Vann har beregnet at det hvert år frem mot 2030 må investeres 30 milliarder kroner i anlegg og utstyr, bare for å opprettholde dagens standard. For å møte de store oppgavene fremover trenger bransjen også nyrekruttering – og forskning, innovasjon og utvikling.

Bak Vannbransjens innovasjonskonferanse står Innovasjon Norge, Miljødirektoratet, Norges forskningsråd, Norsk Vann og vannklyngene i Vestfold og Nord-Trøndelag.

Mer fra konferansen finner du under «andre arrangementer» på denne siden  

Foto: Bård Haug
Se flere bilder